RSS Feed

Yellow Cupcake

 

Bahan-Bahan:

200 gram butter

180 gram gula halus

4 biji telur

220 gram tepung naik sendiri

3 sudu besar tepung kastard

1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara membuat:

Panaskan oven 175°c. Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula sehingga gebu dan ringan. Masukkan telur sebiji demi sebiji, teruskan putar. Masukkan vanilla dan akhir sekali masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak bersama tepung kastard. Sudukan ke dalam papercup yang telah disusun di dalam tray. Bakar pada suhu 175°c selama 20 – 25 minit. Untuk menguji sama ada cupcake telah masak atau belum, cucuk kayu pencungkil gigi ke dalam cupcake. Jika tiada adunan yang melekat, bermakna ia telah masak. Selamat mencuba!

 

Tips : Anda boleh menyimpan cupcake yang tidak habis dimakan di dalam peti sejuk. Letakkan di dalam bekas yang bersih. Panaskan dengan microwave apabila nak makan. Ia tahan selama sebulan jika disimpan dengan elok di dalam peti sejuk.


About Raja Intan Sulphida binti Raja Sabarudin

Full time housewife and self employed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: