RSS Feed

Simple Yellow Cake

Hari ini saya mencuba satu resepi kek yang diambil dari laman web Wilton.com. Resepinya sangat mudah disediakan dan sesuai dibuat sebagai ‘hamparan kanvas’ untuk berlatih membuat hiasan kek. Anda boleh membuat 2 hingga 3 biji kek mini (bergantung kepada saiz acuan/ loyang) bagi satu adunan kek ini. Kos bahannya juga tidaklah mahal. Selain itu, anda boleh juga menggunakan adunan ini untuk membuat cupcake, kek marble atau kek 3D menggunakan acuan khas kerana ia sangat mudah dikeluarkan daripada acuan setelah masak. Selamat mencuba!

Bahan-bahan

3 cawan tepung kek

2 1/2 sudu kecil serbuk penaik

1/2 sudu kecil garam halus

1 3/4 cawan gula

2/3 cawan butter atau margerine ( saya guna butter )

2 biji telur

1 1/2 sudu kecil esen vanilla

1 1/4 cawan susu cair

Saiz hidangan : 12 orang

Cara-cara :

Panaskan oven 180°c. Lenserkan loyang/ acuan dan lapik dengan waxed paper atau parchment paper. Sat ukan tepung kek, serbuk penaik dan garam, asingkan. Dengan menggunakan mixer, pukul gula dan butter/ margerine sehingga ringan. Tambahkan telur satu persatu dan vanilla. Teruskan pukul sehingga sebati, gebu dan ringan tetapi jangan terlalu lama. Dalam 3 minit dengan kelajuan sederhana. Kemudian masukkan campuran tepung tadi berselang-seli dengan susu cair. Pukul dalam satu minit, dan tuangkan ke dalam acuan/ loyang. Bakar pada suhu °180 selama 30 – 35 minit atau sehingga masak. Setelah masak, sejukkan kek dalam acuan/ loyang di atas wire racks selama 10 minit. Selepas itu ba rulah dikeluarkan
daripada acuan/ loyang dan biarkan ia benar-benar telah sejuk barulah diletakkan filling atau buat frosting seperti yang dikehendaki.

Tips : Waktu membakar adalah bergantung kepada bentuk atau kedalaman acuan. Saya mengambil masa 40 minit masa membakar kerana menggunakan acuan bersaiz 9x 3.5 x 3 inci. Jika anda tidak pasti, cucukkan lidi satay atau pisau kecil yang panjang ke dalam kek setelah 30 minit membakar. Jika terdapat kesan adunan yang melekat pada lidi @ pisau tadi, ini bermakna kek anda masih belum masak. Tambahkan masa 10 minit lagi, kemudian uji lagi sekali sehingga tiada kesan adunan yang melekat pada lidi @ pisau. Jangan menguji terlalu kerap, kerana adunan yang ‘bergoyang’ dalam acuan boleh menyebabkannya menjadi batat atau jadi seperti bingka. Selamat mencuba!


Advertisements

About Raja Intan Sulphida binti Raja Sabarudin

Full time housewife and self employed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: