RSS Feed

Kek Span

Keluarga saya sangat suka kek span vanilla. Lebih-lebih lagi kalau dimakan panas-panas. Keluar jer dari oven, terus terbalikkan atas pinggan, bancuh nescafe pastu terus ngap jer. Saya suka menggunakan tepung kek span vanilla ready mix jenama nona. Teksturnya sangat halus, gebu dan padat. Untuk mengadunkan resepinya, saya tidak mengikut instructions yang terdapat pada kotak, tetapi sebaliknya mengikut jadual resepi kek span yang terdapat di dalam buku panduan menghias kek karya Zati Dhati. Gambar di bawah adalah kek span perasa coklat, yang perasa vanilla tak sempat nak snap gambar. Dah kena makan. Berikut adalah resepinya. Selamat mencuba!


Bahan-bahan :

400 gram tepung kek span ready mix jenama Nona

400 gram telur

80 ml minyak masak

80 ml air tapis

(saya menggunakan acuan bulat 9 inci)

Cara-cara membuat :

Panaskan oven pada suhu 180°c. Masukkan semua bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk mixer. Putar dengan kelajuan tinggi sehingga pekat dan membentuk (mesti kelajuan tinggi kalau tak, kek tak naik gebu. Pedulikan tahap kebisingan mixer anda, hihiihihhi). Masukkan minyak perlahan-lahan. Putar sebati dalam seminit. Tuangkan ke dalam loyang yang dialaskan kertas di bahagian bawahnya dan bakar pada suhu 180°c selama 30-40 minit atau sehingga masak.

Tips : Cara nak uji kek dah masak atau belum, cucukkan lidi satay atau pisau kecil di tengah kek, jika tiada adunan yang melekat, bermakna kek anda telah masak. Pastikan anda mengujinya selepas 30 minit membakar. Terlalu kerap membuka oven akan menyebabkan kek tidak masak sekata.

Selepas kek masak, sejukkan sebentar dalam 5-10 minit, kemudian terbalikkan di atas pinggan.

About Raja Intan Sulphida binti Raja Sabarudin

Full time housewife and self employed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: